Vistuig, achtergelaten en verloren op zee, is verantwoordelijk voor het grootste deel van de plasticvervuiling in sommige delen van de oceanen en zeeën van de wereld, volgens een rapport van milieuorganisatie Greenpeace.
Jaarlijks wordt ruim 640.000 ton aan netten, lijnen, potten en vallen die in de commerciële visserij worden gebruikt in zee gedumpt en weggegooid, aldus de Verenigde Naties (VN) . Dat is ongeveer hetzelfde gewicht als 55.000 dubbeldekkerbussen. Alle apparatuur die in het water achterblijft, staat bekend als "spookuitrusting" omdat deze is achtergelaten.
Het plastic kan grote zeedieren zoals schildpadden, dolfijnen en zeehonden vangen, waardoor ze soms pijnlijk sterven.
Onderzoekers van een drie weken durende expeditie op het Greenpeace-schip Arctic Sunrise bezochten de berg Vema, een onderwaterberg bijna 1600 kilometer van Kaapstad in Zuid-Afrika.
Duikers vonden netten en lijnen aan de kant van de 4.600 meter hoge berg. De top ervan ligt 26 meter onder het wateroppervlak.
Onderzoekers zeggen dat de apparatuur er al meer dan een jaar kan hebben gestaan.
"(Ghost gear) is als een zombie in het water", zei marien bioloog en oceanenexpert Thilo Maack van Greenpeace.
Volgens de Britse liefdadigheidsinstelling World Animal Protection sterven en verwonden deze vervuiling jaarlijks meer dan 100.000 walvissen, dolfijnen, zeehonden en schildpadden.
Vorig jaar werden in het zuiden van Mexico ruim 300 met uitsterven bedreigde zeeschildpadden gedood nadat ze in een vermoedelijk weggegooid visnet waren gezwommen.
Het kan tot 600 jaar duren voordat plastic is afgebroken en uiteindelijk schadelijk wordt microdeeltjes die door vissen worden opgenomen en in het voedsel van mensen terechtkomen.
Greenpeace zegt dat er dringend actie nodig is om het probleem aan te pakken.
Het wil ook dat het Global Oceans Treaty, een wereldwijde VN-overeenkomst, de weg vrijmaakt voor een mondiaal netwerk van oceaanreservaten die tegen 2030 30% van de oceanen in de wereld bestrijken.
Boavista-ronde visnetsponsen zijn een uitstekende optie om dit enorme probleem te helpen minimaliseren.
Ontwikkeld door ambachtsman Nara Guichon uit Zuid-Brazilië, redt zij de netten en verandert dit extreem resistente materiaal in producten die we elke dag kunnen gebruiken.
Bekijk hier meer van haar werk
Gerecycleerde visnetsponzen SHOP