Veelgestelde vragen
Heeft de zeep een ranzige geur?
Dat is vraag nummer één,
Nee, dat is niet zo; na een filter- en reinigingsproces plaatsen we de olie in een kruideninfuus om de maximale eigenschappen uit deze kruiden te halen.
Hoe maak je de olie schoon?
Het is een zelfgemaakt proces; na filtering met een zeef komt de olie in contact met water en wordt een luchtpomp in het mengsel geplaatst, die lucht genereert en beide vloeistoffen mengt. Nadat we het water uit de olie hebben gehaald is zichtbaar hoe vuil het water blijkt te zijn.
Is de zeep biologisch afbreekbaar?
Ja, het is 100% biologisch afbreekbaar.
Hoe vervuilt de gebruikte olie en uw zeep niet?
Olie is in normale toestand potentieel vervuilend omdat het een lagere dichtheid heeft dan water. Daarom blijft het op het wateroppervlak drijven, waardoor er een laag ontstaat die de juiste gasuitwisseling en fotosynthetische activiteit van de in het water aanwezige micro-organismen verhindert.
Wanneer vetten zoals gebruikte olie op de juiste manier worden verzeept, worden de lipidemoleculen omgezet in zeepmoleculen, waardoor hun vervuilende potentieel achterblijft en wordt omgezet in wateroplosbare moleculen.
Het is volkomen biologisch afbreekbaar als de zeep wordt gemaakt zonder parfums, emulgatoren of synthetische emulgatoren.
Hoe lang gaat een vast afwasmiddel mee?
Het duurt ongeveer drie maanden, afhankelijk van hoe vaak je de afwas doet en of je een vaatwasser hebt. Denk eraan om de zeep altijd zo droog mogelijk te houden.
Waar halen jullie de gebruikte olie op?
Alle zepen worden hier in Amsterdam geproduceerd en de oliën halen we bij restaurants en huishoudens hier en in nabijgelegen regio's.
Is jouw zeep veganistisch?
Helaas kunnen we niet volgen wat er in de olie is gebakken. We kunnen dus niet garanderen dat de olie niet in contact is geweest met dierlijke producten.
We proberen plaatsen te vinden die alleen veganistisch eten aanbieden als ze er belang bij hebben hun olie te doneren voor de zeepproductie.
Maar ons voornaamste doel is om te voorkomen dat dit residu onze bodem en water vervuilt.
Is de spons plasticvrij?
Nee, de spons is gemaakt van polyamide/nylon, een plastic materiaal.
De visnetspons ruikt niet naar vis.
Nee, nadat de netten zijn gered, ondergaan ze een intensief reinigingsproces, drogen ze in de zon, en pas nadat alle geur verdwenen is, gaan ze met het materiaal aan de slag.
Is de spons biologisch afbreekbaar?
Nee, dit materiaal is niet biologisch afbreekbaar.
Kan het visnet worden gerecycled?
Nylon kan worden gerecycled, maar unieke recyclingsystemen kunnen dit product scheiden.
Daarom raden wij aan om de sponzen altijd in containers voor plastic te gooien.
Maakt het microplastics vrij?
Er zijn verschillende onderzoeken naar de uitstoot van microplastics,
Uit de meeste van deze onderzoeken blijkt dat de in de oceaan achtergelaten visnetten een groter risico lopen op afbraak, waardoor microplastics in de zee zullen ontstaan.
Door dit afval in sponzen te veranderen, wordt dit probleem verminderd en wordt voorkomen dat het zeeleven wordt beschadigd en gedood.
Is uw verpakking recyclebaar?
Ja, al onze papieren verpakkingen/etiketten zijn gemaakt van landbouwafvalpapier en kunnen in de oude papiercontainers of uw compostbak worden weggegooid.